24 st
Ingredienser:
100 gram smör
5 dl mjölk
0,5 tsk kardemumma, mortlade krossade kärnor
50 gram söt jäst
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl special
1 ägg (uppvispat med 1 msk mjölk)
5 dl mjölk
0,5 tsk kardemumma, mortlade krossade kärnor
50 gram söt jäst
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl special
1 ägg (uppvispat med 1 msk mjölk)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk samt kardemumma. Värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser upp sig. Blanda ner socker, sirap och salt. Tillsätt lite i taget av mjölet och knåda degen fin och smidig. Gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 lika stora bullar. Rulla varje bulle rund och slät. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 8-10 min. Servera med mandelmassa och vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar