måndag 29 oktober 2012

ÄPPELPAJ MED CITRON OCH MANDEL

Pajdeg:
100 gram smör
2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Fyllning:
50 gram skållad mandel
1 tsk kardemummakärnor
1 citron (rivet skal)
100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 äpplen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjöl, socker, vanilj och bakpulver i en bunke. Rör ner smöret och rör ihop till en deg. Hacka mandeln grovt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Skölj citronen och riv skalet. Rör ihop smöret med socker och ägg. Blanda ner mandeln, kardemumman och citronskalet i smeten. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Tryck ut degen i en ugnssäker pajform. Lägg äppleskivorna på degen. Bred över fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Servera kakan lite ljummen med vanilglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar