lördag 7 december 2013

JULKAKA

Denna FRUKTkaka Håller sig i flera veckor i rumstemperatur. Ska helst stå en vecka innan man äter av den.

Ca 10 portioner

Ingredienser:
125 gram torkade fikon
1 dl russin
0,5 dl mörk rom
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
100 gram mörk choklad
100 gram mandelmassa
1 dl apelsinmarmelad
1,5 dl socker
200 gram rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl crème fraiche
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma (eller stötta kärnor)
2 tsk vaniljsocker

Citrussockerlag:
1 dl färskpressad apelsinjuice
1,5 msk färskpressad citronjuice
0,75 dl socker

Gör så här:
Lägg fikon och russin i en skål tillsammans med rommen. Låt stå minst 1 timme men helst över natten.
Låt den blötlagda frukten rinna av och spara ev. vätska. Hacka de blötlagda fikonen
i cm stora bitar. Hacka även mandlar, valnötter och choklad. Riv mandelmassan grovt. Blanda fikon, russin och ev. vätska med marmelad och mandelmassa i en stor bunke. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och ströbröa en form. Vispa socker och smör fluffigt med elvisp i en stor bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Vispa ner crème fraichen. Blanda mjölet med bakpulver, kryddor och vaniljsocker. Blanda ner i smeten. Rör ner nötterna, chokladen samt fruktblandningen. Blanda ordentligt. Fördela smeten i formarna. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Grädda kakan mitt i ugnen i 95 minuter.
Ta ut och låt svalna, låt kakan vara kvar i sin form.
Blanda apelsin- och citronjuice med socker i en kastrull. Koka upp så att sockret löser upp sig. Ta från värmen och låt svalna något. Skeda citrussockerlagen över den ljumma kakan. Låt svalna helt.
Slå in kakan först i plastfolie och sedan aluminiumfolie. Förvara den i rumstemperatur fram till servering.
Pudra över florsocker vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar