fredag 19 oktober 2012

BLOMKÅLSGRATÄNG MED BROCCOLI

4-5 portioner

Ingredienser:
1 st blomkålshuvud
Ca 200 gram broccoli (jag tog fryst)
Bechamelsås:
3 msk smör
3 msk mjöl
7 dl mjölk
3 st nävar riven ost
Salt
Svartpeppar
Muskotnöt
1 tsk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Förkoka blomkålen och broccolin lite snabbt i lättsaltat vatten, men max 5 minuter. Vispa under tiden ihop såsen: Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. När mjöl och smör blivit slätt, vispa ner mjölken pö om pö så det inte blir några klumpar i såsen. Smaka sedan av med kryddorna och låt det hela puttra ett litet tag. Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten. Lägg grönsakerna i en smord ugnsfast form. Häll över såsen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med skinka eller stekt falukorv.

UNDERBAR KOLA

 
Ca 30 små bitar

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
120 gram smör

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på låg värme. Rör så det inte bränner fast. Koka under ständig omrörning i ca 8-10 minuter tills kolan tjocknat och fått gyllenbrun färg. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Häll upp i form med bakplåtspapper i. Låt svalna och ställ sedan i kyl. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

onsdag 17 oktober 2012

OREO FUDGE

Ca 60 småbitar

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 paket Oreo kakor

Gör så här:
Klä en form ca 18 x 25 cm med bakplåtspapper. Hacka chokladen och grovhacka kakorna. Förbered ett vattenbad, smält samman den kondenserade mjölken och den vita chokladen. När det har smält samman, ta bort bunken från värmen och rör ner de grovt hackade kakorna. Häll upp i den förberedda formen, och låt stelna i minst 4 timmar. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

tisdag 16 oktober 2012

TERESA´S FYLLDA MUNKAR

 
Detta är ett polskt recept jag har fått av min grannfrus mamma. Det går även bra att göra munkarna utan fyllning.
 
Ca 20 st
 
Ingredienser:
65 gram jäst
3 dl mjölk
1 krm salt
2 äggulor
3 msk strösocker + 1 tsk
1,5 msk vaniljsocker
500 gram vetemjöl + 1 tsk
125 gram smör eller margarin
1 msk vodka
 
1-1,5 flaska rapsolja till fritering
Fast sylt eller tjock vaniljkräm till fyllning
Fint strösocker (eller mortla vanligt socker) till garnering
 
Gör så här:
Smula jästen i en skål. Häll över salt, 1 tsk socker och 1 tsk mjöl. Värm mjölken fingervarmt. Häll över ca 0,5 dl mjölk över jästblandningen. Rör om och låt sedan stå i 10-15 minuter tills den svällt. Smält under tiden smöret på låg värme. Låt stå och svalna. Häll i äggulorna i en bunke och tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa tills det blir pösigt. Häll i resten av mjölken. Rör i jästblandningen. Arbeta in mjölet ordentligt. Degen är klar när den släpper från bunken. Knåda in det smälta smöret och slutligen vodkan. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter, gärna på ett lite varmare ställe. Mjöla bakbordet. Platta/kavla ut degen till en stor fyrkant. Ha på små klickar med fyllning en liten bit under överelen på degen. Vik över överkanten av degen över fyllningen. Mjöla ett glas och stansa ut runda bitar där du lagt fyllning. Tryck till i kanterna så munken blir tät. Upprepa tills degen är slut. Låt jäsa i 15 minuter. Värm upp oljan i en kastrull. Fritera munkarna tills de blivit gyllenbruna, ca 4 st åt gången. Lägg på hushållspapper. Rulla i sockret. Låt svalna lite innan de serveras. Tänk på att fyllningen kan vara varm.

måndag 15 oktober 2012

TACOFYLLDA PAPRIKOR

Ca 4 portioner

Ingredienser:
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
1 liten burk majs
4 stora spetspaprikor
Ca 15 krossade tacochips
2 dl creme fraiche
3 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Hacka löken. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokryddan och vatten enligt beskrivning på påsen. Blanda i majsen. Dela paprikorna på längden och ta bort frön och mellanväggar. Lägg paprikorna i en långpanna med bakplåtspapper. Fyll paprikorna med köttfärsen. Strö över krossade tacochips. Blanda creme friche och ost och födela ovanpå köttfärsen. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Servera med grönsaker som tex. tomat och gurka.

STRASSKAKOR

 
Ca 25 st
 
Ingredienser:
200 gram smör
1 dl florsocker
0,5 dl potatismjöl
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker, potatismjöl och vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

onsdag 3 oktober 2012

BROWNIES MED MARSHMALLOWS OCH CHOKLADCRISP

 
Ingredienser:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus block choklad
100 gram smör
3,5 dl strösocker
4 ägg
1,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Ca 280 gram minimarshmallows
110 gram mjölkchoklad
110 gram ljus blockchoklad
100 gram smör
7 dl Rice krispies


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad. Lägg i smöret och låt det också smälta. Häll blandningen i en bunke och tillsätt sockret. Låt blandningen svalna lite och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop med en slicke-pott. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut kakan och sprid ut minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt kakan svalna.

Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Blanda i Rice krispies och rör om. Bred blandningen jämnt över den kalla kakan. Låt kakan stå i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.