onsdag 22 augusti 2012

MARSHMALLOWRUTOR

 
Ingredienser:
50 gram smör
40 st marshmallows
Ca 1,5 liter puffat ris
Blockchoklad att doppa rutorna i 

Gör så här:
Smörj en form, 20x30 cm. Smält smöret i en stor kastrull. Sänk värmen och rör i marshmallows. Låt dem smälta under omrörning på låg värme. Ta bort från plattan och rör i rispuffarna. Blanda väl. Häll över massan i formen. Blir väldigt klibbigt så jag tog ett bakplåtspapper och la över i formen och tryckte till med händerna så det blev platt i formen. Ställ i kylen och låt stelna. Skär i rutor. Smält lite blockchoklad och doppa sedan halva rutan i choklad. Förvara i kylen.

PEANUTBUTTER CHEESECAKE OREO CUPS


12 st

Ingredienser:
12 st hela Oreos + 7 st (grovhackade)
225 gram philadelphiaost
0,75 dl strösocker
1,25 dl jordnötssmör
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en muffinsplåt och fyll den med muffinsformar. I varje form läggs en hel Oreo. Grovhacka resten av kakorna. Vispa samman strösocker och philadelphia tills det är luftigt. Vispa i jordnötssmöret, vispa tills det är jämnt blandat. Vispa i ägget och vispa tills det är jämnt blandat. Lägg smeten ovanpå kakorna, formarna ska vara fyllda till två tredjedelar. Lägg de grovt hackade kakorna överst, tryck till lite lätt. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter, de ska knappt få färg. Ta upp ur muffinsplåten och låt svalna helt, gärna till dagen efter (förvara i kylskåp när de har svalnat).

tisdag 21 augusti 2012

SCHWEITZERNÖTSKAKA

 
Kaka:
2 st ägg
3 dl socker
100 gram mald sötmandel
1,25 dl vetemjöl
100 gram smält smör
Topping:
200 gram schweizernötschoklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken. Se till att smeten är jämn. Häll allt samman i en smord rund kakform med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna något. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen. Gott att servera med lite vispad grädde till.

fredag 17 augusti 2012

BLÅBÄRSPANNACOTTA

4 port

Ingredienser:
1,5 gelantinblad
2 dl blåbär
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt i 5-10 minuter. Blanda blåbär, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och sjukd sedan på svag värme i ca 10 minuter. Mosa bären mot kanten på kastrullen med en sked. Ta bort från plattan. Lägg i gelantinbladen. Rör om tills de smält. Fördela i 4 st små skålar eller glas. Låt stå i kylen i några timmar. Toppa med riven vit choklad och färska blåbär.

tisdag 14 augusti 2012

PLOMMONPAJ



Smuldeg:
150 gram
2 dl
0,5 tsk
3 dl
2 tsk
1,5 tsk
Fyllning:
Ca 20 st mogna
1 dl
1 st
1 msk

PLOMMONSYLT

 
Ca 1,5 burk

Ingredienser:
1 liter plommon
375 gram strösocker
1,25 dl socker

Gör så här:
Skölj plommonen. Koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem och ta ut kärnorna. Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa fint och tillsätta till plommonsylten så ger de lite extra smak. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull under omrörning i ca 5 minuter till en simmig sockerlag. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen. Värm sakta och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då. Skumma av vid behov. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Förvara sylten svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

torsdag 9 augusti 2012

FRUKOSTBULLAR I LÅNGPANNA

Går även att byta ut grahamsmjölet och linfrön till vanligt vetemjöl ifall man vill ha ett helt vitt bröd.

24 bitar

Ingredienser:
50 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
1,5 msk strösocker
4 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1 dl krossat linfrö
Garnering:
1 ägg
frön av olika slag

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Häll på resten av vattnet. Blanda i olja, salt och socker. Blanda i mjöl och linfrö. Jäs övertäckt i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen smidig och dela i två lika stora bitar. Dela varje bit i 12 delar. Rulla till bullar och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs övertäckt i 40 minuter. Pensla försiktigt på ägg på bullarna och ha på fröna. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna under bakduk.