onsdag 27 januari 2016

LÖNNSIRAPSKAKA


Ingredienser:
5,6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
225 gram rumsvarmt smör
1,7 dl lönnsirap
1,1 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt
1,7 dl lätt creme fraiche

Glasyr:
0,75 dl lönnsirap
3 msk smält smör
4,5 dl florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i en springform. Smöra den ev. lite. Blanda de torra ingredienserna utom sockret i en bunke. Vispa smör, socker och lönnsirap med elvisp en liten stund. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljen. Blanda sedan i de torra ingredienserna och till sist creme fraichen. Grädda mitt i ugnen i ca 60 min. Känn med provsticka när det är klart.

Låt kakan svalna. Blanda smält smör, siktat florsocker och lönnsirap i en bunke. Rör till en slät smet. Blir glasyren för tjock kan man ha i lite mer vätska. Bred glasyren över kakan. Jag förvarande min kaka i kylen.

torsdag 19 november 2015

ENKLA KÖTTFÄRSBIFFAR

4 port

Ingredienser:
400 gram nötfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1,5 msk potatismjöl
4 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja

Gör så här:
Rör ihop nötfärsen med salt och peppar, potatismjöl samt 1 dl av grädden. Smält smör/olja i en stekpanna. Platta ut all köttfärs till en enda stor biff direkt i stekpannan. Stek ca 4 minuter. Dela färsen i 4 bitar och vänd sedan. Stek ca 4 min till. Häll sedan på resten av grädden samt sojan runt om biffarna. Låt puttra i några minuter. Servera med tex. kokt potatis och kokta grönsaker.

AFTER EIGHTSNITTAR














Ingredienser:
150 g smör
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk ljus sirap
1,5tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Ca 10-12 st After Eight
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom After Eighten i en matberedare. Jag brukar börja mixa smör, socker, sirap och vanilj. Sen häller jag i resten. Rulla degen till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela After Eighten på mitten med en kniv. Tryck ner två stycken bitar i taget i degrullen (se bild ovan). Platta till så mycket det går. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna några minuter innan kakan skärs i snittar.

HÄLSOBOLLAR

Ca 15 st

Ingredienser:
10 torkade dadlar utan kärnor
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
3 msk kakao
1 msk vatten
2 tsk vaniljpulver

Kokosflingor

Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Forma små bollar och rulla dessa sedan i kokos.


tisdag 21 juli 2015

FRUKOSTMUFFINS

Ingredienser:
7 ägg
0.75 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
6 st baconskivor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rulla baconen i en muffinsplåt. Vispa ihop övriga ingredienser och häll i formarna som har bacon runt kanten. Grädda mitt ugnen i ca 20 minuter.

JORDGUBBSPAJ


Pajskal:
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Jordgubbar efter tycke
2 dl crème fraiche
2 äggulor
0,25 dl citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
lite potatismjöl

Gör så här:
Rör ihop ingredienser till pajskalet. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt i minst 30 minuter. Skiva sedan jordgubbarna i skivor. Blanda de med lite potatismjöl och fördela sedan i pajformen. Blanda ihop resterande ingredienser till fyllningen och häll över nektarinerna. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter tills pajen fått fin färg. Förvara i kylen. Jag brukar servera den kall.

JORDGUBBSKLADDKAKA



Ingredienser:
150 gram smält smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2,75 dl vetemjöl
ca 300 gram jordgubbar (färska eller frysta)
lite potatismjöl
lite kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Bröa en springform med kokos. Smält smöret och rör sedan i resten av ingredienserna i kastrullen. Häll i formen. Dela jordgubbarna. Häll lite potatismjöl över och blanda runt. Lägg sedan jordgubbarna över smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Jag förvarade min kaka i kylen. Servera ev. med lättvispad grädde.