Ingredienser:
50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
3-4 påsar saffran (det ska ju smaka saffran!)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
Ca 17 dl vetemjöl
Russin till garnering
1 ägg till pensling
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält fettet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Mortla saffran och socker. Häll i kesella, salt, saffran, socker och nästan allt mjöl. Arbeta tills den släpper bunken. Jäs i under bakduk i 40 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord. Baka ut till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck ner russin om så önskas. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar