måndag 7 maj 2012

SPENATPAJ MED DILL OCH FETAOST


 
4-5 portioner

Deg: 
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ dl olivolja
1 ½ dl varmt vatten 

Fyllning: 
500 gram färsk spenat eller 250 gram fryst bladspenat
1 gul lök
2 dm purjolök
Olivolja till stekning
300 g fetaost
1 dl hackad dill
3-4 ägg
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman ingredienserna till degen. Knåda degen ca 5 minuter för hand eller ca 3 minuter i maskin. Skölj den färska spenaten (om du har färsk) och koka ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Skala och hacka löken, stek den mjuk i olivolja. Ta pannan från värmen, grovhacka spenaten och smula i fetaosten och purjolök. Blanda alltsammans i pannan även dillen. Vispa upp äggen och blanda ner i spenaten (spara lite ägg till pensling). Krydda och blanda väl. Dela degen i två halvor, den ena lite större. Kavla ut den större till en tunn rund botten. För över till en pajform, ungefär 28 cm i diameter. Lägg i spenatfyllningen och vik över degkanterna runtom. Kavla ut den andra deghalvan till ett tunt lock. Lägg det över pajen och vik in kanterna. Pensla med resten av ägget och grädda mitt i ugnen i 40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar