söndag 4 september 2011
SVARTVINBÄRSSAFT
Ca 1 liter saft
Ingredienser:
2 liter svarta vinbär
6 dl vatten
5 dl socker till varje liter avrunnen saft
Gör så här:
Lägg bären i en kastrull. Plocka bort eventuella blad. Pinnar kan sitta kvar.
Häll på vattnet och låt koka upp. Låt det sedan koka i ca 10 minuter. Tryck bären med en sked eller slev mot kanten så att all saft rinner ur bären.
Häll bärmassan i en silställning, så klart behöver du ha något under som samlar upp saften åt dig. Låt stå och självrinna i minst 30 min.
Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda kastrullen. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt.
torsdag 1 september 2011
GODASTE VANILJBULLARNA
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
750 g vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor
Vaniljfyllning:
150 g smör (rumstempererat)
6 msk strösocker
6 msk vaniljsocker
Pensling:
1 st ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och stött kardemumma. Arbeta in mjölet till en smidig bulldeg. Jäs under bakduk i 40 min. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg. Rulla ihop till rullar från långsidan. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Knäck ägget och vispa lite. Pensla bullarna med ägget samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Man kan behöva lägga över folie sista minuterna. Låt vaniljbullarna svalna under bakduk.
CHOCOLATE CHUNK AND PECAN COOKIES
Jättegoda lite sega kakor. Vill man av nån anledning inte ha dom sega så är det bara att grädda lite längre tills det fått lite färg. Jag brukar baka dessa med grovhackad daim i. Detta är ett kanadensiskt recept som jag har översatt.
Ingredienser:
1,25 dl smör (rumstempererat)
1,25 dl kopp farin socker eller råsocker
1,25 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,75 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl mjölkchoklad (grovhackad)
1,25 dl kopp pecannötter (grovhackade)
Gör så här:
1. Rör socker och smör i en skål.
2. Knäck i ägget.
3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan skål.
4. Rör ihop de torra ingredienserna med de "blöta".
5. Rör ner chokladen och pecannötterna.
6. Klicka ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. En matsked per kaka blir lagom. Kakorna flyter ut en del så lägg dom inte för nära varann.
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.
Ingredienser:
1,25 dl smör (rumstempererat)
1,25 dl kopp farin socker eller råsocker
1,25 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,75 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl mjölkchoklad (grovhackad)
1,25 dl kopp pecannötter (grovhackade)
Gör så här:
1. Rör socker och smör i en skål.
2. Knäck i ägget.
3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan skål.
4. Rör ihop de torra ingredienserna med de "blöta".
5. Rör ner chokladen och pecannötterna.
6. Klicka ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. En matsked per kaka blir lagom. Kakorna flyter ut en del så lägg dom inte för nära varann.
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.
MALIN´S ÄPPELPAJ
Äpplen
Mjöl
Socker
Kanel
Smör
Mjöl
Socker
Kanel
Smör
Gör så här:
Lägg skivade äppelbitar i botten av en form. Strö över kanel och lite socker. Blanda 2 delar mjöl och 1 del socker och häll över i formen. Skiva rikligt med smör med en osthyvel och lägg på pajen. Strö sedan över lite socker. Grädda ca 20 min i ugnen på 175 grader.
CITRONMUFFINS MED LEMONCURD
Ingredienser:
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Rivet skal samt saft av en citron
Fyllning:
Lemoncurd, hemgjord eller färdig
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Rivet skal samt saft av en citron
Fyllning:
Lemoncurd, hemgjord eller färdig
Gör så här:
Vispa smör och socker pösigt.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda i vaniljsocker och citron samt mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten, vispa försiktigt.
Fyll formarna ca 1 cm. Klicka i ca 1 tsk lemoncurd, fyll sedan formarna med smet nästan fulla.
Bästa formen på muffinsen får man med en muffinsplåt, men funkar även med vanliga pappersformar.
Gräddas i ugn 200°C ca 12 min.
För att göra dessa extra smarriga kan man göra nån sorts glasyr och ha på.
BANAN OCH CHOKLAD MUFFINS
12 st (normalstor muffinsplåt)
Ingredienser:
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 ägg
2 1/2 dl mjölk
250 g smör (rumstempererat)
3 1/2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
Ca 2 bananer (skivade)
Ca 1 st mjölkchokladkaka (grovt hackad i bitar+12 rutor som dekoration)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa rumstempererat smör tillsammans med socker i en skål. Vispa ägg och mjölk i en annan skål. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en tredje skål. Rör ihop De två första skålarna och sedan den tredje. Fördela smeten i formarna ngefär till hälften. Fördela rikligt med bananskivor och grovt hackad choklad och fyll därefter upp med smet till strax under kanten. Lägg slutligen någon bananskiva på toppen. Grädda i ca 25-30 min eller tills provstickan känns torr. Om man vill kan man placera en chokladruta på toppen av muffinsarna när de kommit ut från ugnen.
NEKTARINPAJ
Pajskal:
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
4-5 nektariner
2 dl crème fraiche
2 äggulor
¼ dl citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Rör ihop ingredienser till pajskalet. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt i minst 30 minuter. Skiva sedan nektarinerna i fina klyftor och fördela i pajformen. Blanda ihop resterande ingredienser till fyllningen och häll över nektarinerna. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter tills pajen fått fin färg. Frövara i kylen. Jag brukar servera den kall.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)