måndag 18 april 2016

BANANKLADDKAKA MED DAIM














Ingredienser:
150 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl mjöl
2 st bananer
2 st dubbel Daim

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Hacka daimen. Mosa bananerna med en gaffel. Smält smöret i en större kastrull och rör sedan ner resten av ingredienserna, daimen sist. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda mitt i ungen i ca 25 minuter.

fredag 8 april 2016

SAFFRANSKAKA



Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
75 gram smält smör
1 påse saffran
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
4 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk

Chokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen och sockret pösigt. Smält smöret och rör ner saffran. Låt sedan svalna en stund. Blanda bikarbonat/bakpulver med mjölet. Häll ner i äggsmeten ihop med filen och smöret. Rör till en jämn och fin smet och häll sedan i en bröad springform. Grädda mitt i ungen i ca 35-40 minuter. Låt svalan innan den läggs upp på ett fat.

Hacka chokladen. Koka upp grädde i en kastrull. Stäng av värmen och häll i chokladen. Rör till chokladen smält och den blivit jämn och fin. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen i ca 1 timme. Rör om då och då. När den är lagom tjock så bred ut den över kakan.

TACORISOTTO MED KALL SÅS


Ca 6 portioner

Ingredienser:
Ris för 4 personer
500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
1 lök
1 röd paprika
1 burk majs
Ev. lite salt

Sås:
1 burk gräddfil
1 msk chilisås
Vitlökspulver
Paprikapulver
Salt och peppar

Gör så här:
Koka riset. Rör ihop alla ingredienserna till såsen. Medan riset kokar steker du löken och köttfärsen. Blanda i tacokrydda och vatten enl. instruktion på påsen. Häll sedan ner riset samt paprika och majs i stekpannan. Salta ev. Blanda ihop allt och servera med den kalla såsen, grönsaker och tacochips.


torsdag 31 mars 2016

VIT KLADDKAKA


Ingredienser:
200 gram vit choklad
150 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Rör ner chokladen i det smälta smöret. Ta bort från plattan. Tillsätt övriga ingredienser. Häll smeten i en springform bröad med kokos. Grädda mitt ugnen i ca 25 min. Servera med hallongrädde (3 dl vispgrädde, 1 dl hallon).

CITRONKLADDKAKA


Påskdekorerad citronkladdkaka.

Ingredienser:
1 citron
150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl 


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och riv av skalet. Pressa även ut 2 msk citronsaft. Smält smöret i en kastrull. Tag av från plattan och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en bröad springform. Jag brukar ta mannagryn eller kokos istället för ströbröd. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter beroende på hur kladdig kakan man vill ha kakan.

tisdag 15 mars 2016

LAXLASAGNE


4 port

Ingredienser:
Ca 500 gram lax i bitar
1 förpackning (375g) stuvad spenat (eller om man vill göra egen)
Lasagneplattor
3 dl matlagningsgrädde
150 gram riven ost
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tina den stuvade spenaten i en kastrull. Blanda i grädden och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsform. Dela laxen i mindre bitar. Bred ute lite spenatsås i botten av formen. Varva sedan med sås, lasagneplattor och lax. Avsluta med sås på toppen samt strö över resten av osten. Sätt lasagnen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.

söndag 7 februari 2016

SPAGETTIPUMPA MED SPENAT OCH FETAOST



2 port

Ingredienser:
1 spagettipumpa
400 gram fryst bladspenat
0,5-1 gul lök
1 msk persilja
2 msk dill
150 gram fetaost
Salt och svartpeppar
Olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 205 grader. Dela pumpan i två halvor. Gröp ur kärnorna med en sked. Pensla insidan av pumporna med olivolja. Salta och peppra. Lägg halvorna på en plåt med folie med skärsidan ner. Baka i ugnen i 45 minuter. Fräs löken olivolja. Häll sedan på spenaten. Tillsätt persilja och dill samt salta och peppra. Fräs allt i stekpannan. Skär fetaosten i mindre bitar. Stäng av plattan och blanda i fetaosten. När pumporna är klara så gröper man ur de med en gaffel, vilket blir det spagettiliknande. Blanda sedan spagettipumpa och spenat och fetaoströran och ät.