måndag 31 oktober 2011

RÅGBRÖD I LÅNGPANNA


Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
50 g jäst
0,5 dl brödsirap 

2 tsk salt 
2 tsk anis
2 tsk fänkål  
ca 10 dl rågsikt
2 dl fint rågmjöl
2 dl grovt rågmjöl

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i degskålen till en assistent och tillsätt mjölken. Klicka i smöret, ha i sirap, salt och mortlade kryddor. Häll i mjölet men spara ca 0,5 dl till utbakning. Arbeta degen ordentligt, ca 3 minuter med maskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig. Kavla ut till en rektangel och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skåra upp brödet så du lätt kan bryta isär det och nagga det med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 12 minuter i 225 grader. Låt brödet svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar