lördag 16 juni 2012

RABARBERCHEESECAKE


Rabarberkompott:
1 liter skivad rabarber
dl strösocker
st vaniljstång (urskrapad, fröna används till smeten)
Kexbotten:
400 gram digestivekex
200 gram smör
Cheesecakesmet:
600 gram philadelphiaost
1 burk kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl maizenamjöl
1 st vaniljstång (endast fröna)
4 st ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Koka rabarber och strösockret med den urskrapade vaniljstången (det behövs inget vatten eftersom rabarbern innehåller så mycket vatten). Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern är mjuk. Rör om försiktigt emellanåt.

Mixa digestivekexen till smulor i en mixer eller smula sönder dom på annat sätt.

Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut kexbotten i en springform med löstagbar kant. Låt botten få gå hela vägen upp på kanten. Förgrädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut bottnen och sänk temperaturen till 150 grader.
Vispa philadelphiaost, kesella och fröna från vaniljstången krämigt. Vispa ner strösocker och maizena. Rör försiktigt ner äggen ett par i taget och rör sist vispgrädden. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner den i ostsmeten. Rör ner rabarberkompotten lite slarvigt i smeten och häll den i det förgräddade pajskalet. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ca 1 timme. Låt den gärna stå kvar i eftervärmen tills ugnen har svalnat. Kyl cheesecaken och servera kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar