fredag 13 juli 2012

PASSIONFRUKTSKAKA MED LIMEGRÄDDE

Blondies med passionfrukt.

Ca 12 bitar

Kakan:
100 gram vit choklad
100 gram smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 passionsfrukter

Limegrädde:
3 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 lime
färsk frukt (tex. persika, ananas, mango, jordgubbar)


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka den vita chokladen och smält den ihop med smöret på låg värme. Rör ägg och socker pösigt och ha sedan i mjölet. Se till att det inte blir några klumpar. Rör i chokladsmöret och fruktköttet från passionsfrukterna. Häll smeten i en smord ugnsform, ca 30x40 cm eller mindre, och grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter. Vispa grädden tillsammans med florsocker, vanilj och limeskal. Skär upp kakan i bitar när den kallnat och servera med limegrädden och den färska frukten.

torsdag 12 juli 2012

AMERICAN COFFECAKE


Ingredienser:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
300 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kanel
Topping:
1,5 dl hackade pekannötter
1 dl råsocker
1 tsk kanel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tärna smöret. Mixa smör, socker, ägg och filmjölk med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en skål. Blanda mjölmixen i äggsmeten och mixa till en jämn smet. Häll smeten i en bröad form, ca 20x30 cm. Blanda pekannötter, socker och kanel till toppingen. Strö blandningen över kakan. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Ta ut och svalna. Skär i rutor och servera.

tisdag 10 juli 2012

CITRONKLADDKAKA

Ingredienser:
150 gram smör 
1 stor citron
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Smörj en rund form medavtagbar kant. Skölj citronen. Riv citronskalet på ett rivjärn. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa ägg och strösocker pösigt med en elvisp. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet och blanda med elvispen på lägsta hastighet. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker som dekoration. Personligen tycker jag kakan är godast kyld och som den är men kan även serveras med lite vispad grädde.

torsdag 5 juli 2012

KLASSISK KLADDKAKA


Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

måndag 2 juli 2012

AMBROSIAKAKA


Kakan:
125 gram smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk nypressad saft från en citron eller apelsin
Ca 4 msk syltade apelsinskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med borttagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver och smöret. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Själp upp kakan efter en stund och låt den svalna. Blanda florsocker och citrussaft. Bred ut glasyren över hela kakan. Strö på apelsinskalen. Jag förvarar oftast kakan i kylskåp med folie runt.

DRÖMMAR


Ca 50 st

Ingredienser:
100 gram smör
3 dl strösocker
2,5 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
Ca 4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet i lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla ut degen i 2 längder. Skär dom i bitar och forma till bollar. Lägg dom på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

ANNA´S SKAGENPAJ


4-5 portioner

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
500 gram räkor
(ev. 1 paket crabfish också)
1,5 msk senap
3 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
3 msk dill
Ca 2 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen, tryck ut i pajform, nagga och låt stå 30 minuter i kylen. Koka äggen och skala räkorna. Grovhacka äggen. Blanda alla ingredienser utom ströbrödet. Förgrädda pajskalet i ignen i ca 15 minuter. Häll i blandningen och strö över ströbrödet. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Garnera med citronskivor och dill.