4 personer
Ingredienser:
500 gram köttfärs
0,75 dl havregryn
1 dl mjölk
Ca 2/3 gul lök
1ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Rör ihop havregryn, mölk, salt och peppar. Låt stå och svälla i 10 minuter. Skala löken och riv/mixa den sedan. Blanda i löken, köttfärs ocH ägg i havregrynsblandningen. Blanda till en fin smet. Forma till biffar/köttbullar och stek i smör eller margarin. Stek ca 5 minuter på varje sida. Ha inte för hög värme.
söndag 25 november 2012
BLOMKÅLSMOS
4 port
Ingredienser:
1 blomkålshuvud (ca 750 gram)
2 dl creme fraiche
0,75 tsk salt
Lite svartpeppar
Gör så här:
Ansa och skär blomkålen i i buketter. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet. Mixa slätt med mixerstav ihop med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 blomkålshuvud (ca 750 gram)
2 dl creme fraiche
0,75 tsk salt
Lite svartpeppar
Gör så här:
Ansa och skär blomkålen i i buketter. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet. Mixa slätt med mixerstav ihop med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
MJÖLKCHOKLADFUDGE MED VALNÖTTER
Går även att göra med finhackad mandel men jag tycker valnötter blev godast.
3 dl vispgrädde
3dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
125 gram mjölkchoklad
150 gram valnötter
Gör så här:
Hacka valnötterna grovt och bryt chokladen i bitar. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka till 120 grader eller tills den klarar kulprovet. Rör sedan ner honung, smör och valnötter och slutligen mjölkchokladen. Rör tills allt är jämnt och fint. Häll upp i en form, ca 15x25, med bakplåtspapper. Låt svalna och skär dedan i bitar. Förvara i kylskåp.
lördag 24 november 2012
SAFFRANSFUDGE
50 gram marshmallows
0,5 gram saffran (1 påse)
1 tsk stött kardemumma
1 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
Gör så här:
Om du har stora marshmallows, klipp de i bitar. Blanda med socker, grädde, kardemumma och saffran i en kastrull. Smält på svag värme. Sjud i 10 minuter under omrörning. Hacka chokladen. Tillsätt den och blanda så allt blir glansigt.Häll i form med bakplåtspapper, ca 15x20 cm. Låt stelna i kylen. Skär i bitar. Förvara i kyl.
PEPPARKAKSBISCOTTI
Går lika bra att göra utan chokladen och tranbären.
Ca 25-30 st
Ingredienser:
1,75 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 msk kanel
0,5 msk mald ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
200 gram vit choklad
1 dl torkade tranbär
Gör så här:
Sätt ungen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 2 delar och forma till långa smala limpor på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom något. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och låt svalna i 10 minuter. Skär de sedan på snedden i ca 2 cm breda bitar. Lägg tillbaka på plåten med ena snittytan nedåt och låt torka i ugnen i ca 20 minuter till.
torsdag 22 november 2012
KASTRULLPASTA

Skippa salamin om du vill ha en vegetarisk rätt.
Ca 4 personer
Ingredienser:
Ca 300 gram pasta
300 gram fryst broccoli
200 gram salami
250 gram keso
finrivet skal av en citron
1 msk färskpressad citronjuice
2 dl riven ost
2 msk hackad persilja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär salamin i strilmlor. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen i rikligt med saltat vatten. Tillsätt broccolin när ca 3 minuter återstår. Ta upp 1 dl av kokvattnet. Häll pastan och broccolin i ett durkslag. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt det sparade kokvattnet. Häll sedan i resten av ingredienserna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.
fredag 16 november 2012
SAFFRANSMUFFINS
Ingredienser:
125 gram smör
1,5 dl socker
2 ägg
1-2 paket saffran (efter smak)
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ungen på 175 grader. Rör smör och socker vitt och smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner saffran. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och rör sedan ner i smeten varvat med mjölken. Häll smeten i muffinsformar och grädda i 15-20 minuter i mitten ugnen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)