onsdag 31 augusti 2011

KÖTTFÄRSLIMPA + SÅS


2 köttfärslimpor

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 gram smör
1,5 tsk soja

Gräddsås:
75 gram smör
0,5 dl mjöl
2 dl grädde 40%
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt (eller efter smak)
2 krm svartpeppar
2 tsk strösocker
0,5 tsk soja

Gör så här:
1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten
3. Dela upp smeten i två lika stora delar och forma två "limpor" av dem.
4. Smörj en ugnsform med hälften av smöret. Placera ut köttfärslimporna i formen.
5. Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter båda köttfärslimporna med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 grader ca 40 minuter mitt i ugnen.
6. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.

Sås:
Lägg smöret i en kastrull. När smöret har smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Tillsätt buljongen från köttfärslimporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt sockret och låt den koka upp, så att den blir tjockare. Smaka av så att såsen får rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor efter eget tycke. Tillsätt även lite soja (för färgens skull). Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar