tisdag 8 november 2011

HAVREBULLAR

Det här brödet blev supergott och så enkelt att göra.

Ca 18 st

Ingredienser:
5 dl vatten (37 grader)
50 gram jäst
3 msk olivolja
1 msk flytande honung (sirap ska också gå bra)
2 tsk salt
4 dl havregryn + lite till garnering
4 dl lantbrödsmjöl (4 sädeslag)
6-7 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jäste i en bunke. Värm vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Blanda i olja, salt, honung, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen och dela i ca 18 bitar. Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs bullarna övertäckta i 30 minuter. Pensla med vatten och ha på lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Bullarna ska bli fint ljusbruna. Låt svalna utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar