tisdag 6 mars 2012

MORMORS PÅSKKAKOR

Kallas även kardemummakakor.

40 st

Ingredienser:
200 gram vetemjöl
100 gram socker + lite till garnering
150 gram smör
25 st kardemummakärnor 
1 äggvita till pensling
Mandel till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Stöt kardemumman fint. Skålla mandeln och dela dom på mitten. Blanda de torra ingredienserna och tärna sen i smöret. Knåda ihop till en deg. Forma till kulor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna något så det får "kakform". Pensla kakorna med äggvitan. Tryck dit en mandel-halva på varje kaka. Strö över lite socker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

PASTA MED AVOKADO OCH LIME


4 port

Ingredienser:
Ca 500 gram pasta
2-3 avokado
2 lime
några droppar citron
Ca 4 dl matlagningsgrädde
Ca 2 msk mjöl
Salt
Svartpeppar
Flytande margarin

Gör så här:
Ta ur köttet ur avokadorna och skär i bitar. Dela limen. Smält lite margarin i en kastrull. Rör i mjölet med en visp. Häll på grädden. Rör om. Häll i avokadon. Pressa i limen samt riv i lite av skalet. Droppa i lite citron. Salta och peppra. Låt koka upp. Servera med pastan.

SEMLOR


24 st
 
Ingredienser:
100 gram smör
5 dl mjölk
0,5 tsk kardemumma, mortlade krossade kärnor
50 gram söt jäst
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl special
1 ägg (uppvispat med 1 msk mjölk)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk samt kardemumma. Värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser upp sig. Blanda ner socker, sirap och salt. Tillsätt lite i taget av mjölet och knåda degen fin och smidig. Gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 lika stora bullar. Rulla varje bulle rund och slät. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 8-10 min. Servera med mandelmassa och vispad grädde.

BRÖD MED MOROT OCH LINGON


2 limpor

Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1,5 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
0,5 dl ljus sirap
1 grovriven morot (normalstor)

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dem väl i en bunke. Tillsätt filmjölk, lingonsylt, sirap och morot. Rör ihop alltsammans och häll upp smeten i 2 smorda avlånga brödformar. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 

fredag 24 februari 2012

LAXPUDDING


5 portioner

Ingredienser:
Ca 900 potatis
600 gram lax
3 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
3 dl mjölk
0,5-0,75 dl hackad dill
1 lök
4 ägg
Salt (rätt mycket)
Svartpeppar

Gör så här:
Skiva potatisen och koka upp. Ta sedan av och häll av vattnet. Häll i hälften av potatisen i en ugnsform. Smula över laxen. Häll över resten av potatisen. Finhacka löken. Blanda ägg, grädde, mjölk, dill, lök, salt och peppar i en bunke, och häll sedan över potatisen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 225 grader. Jag fick lägga över folie sista tiden så det inte blev bränt. Servera med skriat smör eller lite extra grädde/mjölk.

tisdag 21 februari 2012

GROVT BRÖD


2 bröd

Ingredienser:
25 gram jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
6 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt
3 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet. Tillsätt honung, salt, solroskärnor och linfrön. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i mjölet. Lägg degen i två smorda avlånga brödformar. Sätt in formarna i en kall ugn och sätt den på 100 °C. Låt stå i ca 40 minuter. Höj därefter temperaturen till 250 °C och grädda klart i ca 40 minuter till. På slutet behöver man lägga över lite folie på brödet så det inte blir bränt. Ta ut limporna ur formarna och linda in i en handduk tills de svalnat.

måndag 13 februari 2012

GUACAMOLE


Ingredienser:
2 st mogna avokado (rätt stora)
1 st tomat
1/4 tsk sambal oelek
1 st pressad vitlöksklyfta
saften från en lime
några droppar pressad citron
ca 2 krm salt
svartpeppar
lite chilipulver
3/4 dl creme fraiche

Gör så här:
Mosa eller mixa i matberedare till en jämn dipp. Gott till tacos, tacochips eller grillat kött.