Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
750 g vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor
Vaniljfyllning:
150 g smör (rumstempererat)
6 msk strösocker
6 msk vaniljsocker
Pensling:
1 st ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och stött kardemumma. Arbeta in mjölet till en smidig bulldeg. Jäs under bakduk i 40 min. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg. Rulla ihop till rullar från långsidan. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Knäck ägget och vispa lite. Pensla bullarna med ägget samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Man kan behöva lägga över folie sista minuterna. Låt vaniljbullarna svalna under bakduk.
De var nog de godaste bullar jag ätit. Ska prova att baka dem nästa gång, hoppas jag kan lyckas lika bra som du! Kram Mamma
SvaraRadera