söndag 4 september 2011

LANGOS


Ca 15 st

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl + lite till utbakning
5 dl olja till fritering


Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.

Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda. Går givetvis utmärkt att fritera dom i fritös också.
Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.


Exempel på pålägg:
Gräddfil
Vitlöksolja
Riven ost
Räkor
Stenbitsrom
Hackad rödlök

1 kommentar:

  1. Åh, vad sugen jag blir! Trist bara att det luktar friterat i hela huset. Kram Mamma

    SvaraRadera