onsdag 21 september 2011

FOCACCIA



Ingredienser:
25 g jäst
6 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
2 msk olivolja + olja till garnering
ca 13 dl vetemjöl
ev. lite flingsalt

Gör så här:
Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Inga klumpar ska finnas. Smörj en stor bunke invändigt med lite olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten eller mellan 8-12 timmar. 
Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut den på en bakplåtsklädd långpanna och tryck ut med en mjölad hand. Gör hål i degen och droppa över lite olja. Strö ev. över lite flingsalt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa utan duk under tiden ugnen blir varm, cirka 20-30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Går även bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar